Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ACTION AID ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ"

 


Γ΄τάξη του 7ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Χίου (Ε.Α.Ε.Π.)

Συμμετείχαμε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση 2014» της ACTIONAID με τίτλο «Στείλε Όλους τους Φίλους μου Σχολείο!».

Συζητήσαμε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 27.000.000 παιδιά με αναπηρία στις αναπτυσσόμενες κυρίως χώρες τα οποία δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο, ούτε γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν, λόγω της αναπηρίας τους.

Στα ελληνικά σχολεία υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την Ειδική Αγωγή και τελικά έχουν μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα της εκπαίδευσης που δικαιούνται να λαμβάνουν και  μπορεί να οδηγούν σε αποκλεισμό τους. 

Μελετήσαμε το υλικό που μας έστειλε η ACTIONAID HELLAS,  είδαμε σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο αλλά και από το σχετικό κεφάλαιο στο μάθημα της γλώσσας, γνωρίσαμε ιστορίες παιδιών από όλο τον κόσμο.

Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών σαν εμάς δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή έχουν κάποια αναπηρία ή επειδή πρέπει να δουλέψουν και να παλέψουν για την επιβίωσή τους.

Πραγματικά είναι πολύ λυπηρό!

Αποφασίσαμε όμως να κάνουμε κι εμείς κάτι γι΄αυτό:

Ζωγραφίσαμε τα χάρτινα παιδάκια που συμβολίζουν τους συμμαθητές μας σε όλο τον κόσμο, γράψαμε πάνω τα μηνύματά μας και φτιάξαμε μια αλυσίδα αλληλεγγύης.

Αυτή η αλυσίδα θα ενωθεί με τις αλυσίδες των παιδιών από όλο τον κόσμο και θα παραδοθεί στους ηγέτες όλων των κρατών της Γης.

Θα είναι η μεγαλύτερη χάρτινη αλυσίδα που φτιάχτηκε ποτέ!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ 


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 7ου ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΙΟΥ (ΕΑΕΠ)

 

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η εργασία των μαθητών της Στ΄ τάξης του 7ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Χίου (ΕΑΕΠ) με συντονίστριες τις δασκάλες τους, κ. Χαρούλα Κυριάκου και Αφροδίτη Γιαννιτσάκη, για την Ιστορία της Χίου στα πλαίσια διασχολικού εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα την Τοπική Ιστορία των νησιών της Χίου και της Σύρου. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και τρία δημοτικά σχολεία της Ερμούπολης Σύρου, το 1ο, το 4ο και το 5ο. Το έναυσμα γι’ αυτή τη συνεργασία προέκυψε από τις κοινές ρίζες των κατοίκων των δύο νησιών μιας που πολλοί κάτοικοι της Χίου μετά τη Σφαγή του 1822 κατέφυγαν, πρόσφυγες όντας, στη Σύρο όπου έθεσαν τα θεμέλια της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού και ειδικότερα της πρωτεύουσάς του, Ερμούπολης.

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου επισκέφτηκαν τη Σύρο στις 8 και 9 Μαΐου 2014 όπου παρουσίασαν μαζί με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου την εργασία τους και ξεναγήθηκαν σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού που επιβεβαιώνουν την έντονη παρουσία των Χίων στο νησί της Σύρου.

 


Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα παιδιά της Δ΄ τάξης φτιάξαμε δύο χαρταετούς (κολάζ) από πλαστικά καπάκια και παλιές πλαστικές σακούλες. Φυσικά χρειαστήκαμε αρκετή φαντασία και υπομονή. Έτσι θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και τα παιδιά των άλλων τάξεων του σχολείου μας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανακύκλωση. Τα...

—————


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


Ανακύκλωση στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 τα παιδιά της Δ ΄ τάξης  του σχολείου  μαζί με τους δασκάλους μας κάναμε μία ηλεκτρονική παρουσίαση σχετικά με την ανακύκλωση στα παιδιά των μεγάλων τάξεων.

          Μαζευτήκαμε λοιπόν στην αίθουσα εκδηλώσεων και κατά ομάδες διαβάσαμε διάφορα κείμενα σχετικά με την ανακύκλωση. Τους ενημερώσαμε για το τι ακριβώς είναι η ανακύκλωση, πώς τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά και ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης. Αναφερθήκαμε στα ανακυκλώσιμα υλικά που είναι το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο, το γυαλί, οι μπαταρίες, τα ελαστικά οχημάτων, οι ηλεκτρικές και οι ηλεκτρονικές συσκευές και οι λαμπτήρες. Τους παροτρύναμε να συμμετέχουν και τα ίδια συγκεντρώνοντας ανακυκλώσιμα υλικά από χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο στον ειδικό κάδο που έχει τοποθετηθεί πρόσφατα στην αυλή του σχολείου μας.

Μέσα από την παρακολούθηση ενός video μάθαμε με τρόπο ευχάριστο για τη διαδικασία και τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης.

          Στη συνέχεια ένας συμμαθητής μας, μοίρασε στα παιδιά μια ζωγραφιά με το σήμα της ανακύκλωσης.

          Στο τέλος όλοι μαζί τραγουδήσαμε ένα τραγούδι για την ανακύκλωση.  Περάσαμε ευχάριστα και συγχρόνως μάθαμε χρήσιμα πράγματα.

          Η ανακύκλωση είναι θέμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, είναι θέμα παιδείας. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας, γιατί έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας.

 

Τάξη Δ ΄

Παπαπέτρου Ιωάννα,  Πηττά Μαρκέλλα,

Ταουσανίδη Σουμέλα-Μαρκέλλα

 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ  Δ΄    ΤΑΞΗ

Την  Παρασκευή  10 Ιανουαρίου 2014   η   τάξη μας έκανε μία παρουσίαση σχετικά με την ανακύκλωση, στην αίθουσα εκδηλώσεων την οποία παρακολούθησαν τα παιδιά της  Ε και της  Στ  τάξης.

    Αρχικά δείξαμε στα άλλα παιδιά τα υλικά που ανακυκλώνονται :

το χαρτί

το πλαστικό  

το γυαλί

το αλουμίνιο

οι μπαταρίες 

οι ηλεκτρικές συσκευές

τα ελαστικά αυτοκινήτων

τα λάδια

οι λαμπτήρες.

    Έπειτα    εξηγήσαμε   ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης για τους ανθρώπους και γενικά για το περιβάλλον.

    Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε δυο βίντεο.

Το ένα έδειχνε έναν μπλε κάδο με ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Αυτός ο κάδος μάς  έμαθε πώς να ανακυκλώνουμε σωστά.

 

  • Πρώτα ξεχωρίζουμε τις συσκευασίες από τα σκουπίδια.
  • Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες.
  • Ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι σε σακούλες.

  

   Ύστερα μας εξήγησε τη διαδικασία της ανακύκλωσης .

Ειδικά φορτηγά μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα κέντρα διαλογής όπου ξεχωρίζονται. Έπειτα συμπιέζονται και τα πηγαίνουν σε εργοστάσια όπου λιώνουν και γίνονται νέα ολοκαίνουρια προϊόντα.

  Το άλλο βίντεο παρουσίαζε μια ιστορία μ’  έναν κύριο τον κύριο Αδιαφόρογλου που δεν ήξερε για την ανακύκλωση. Έτσι ένα πρωί θύμωσε με την καφετιέρα του που χάλασε και την πέταξε στα σκουπίδια. Όμως  ο γείτονάς του ο κύριος  Ευαισθητίδης του  είπε πως οι ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνονται και δεν πετιούνται στα σκουπίδια. Έτσι ο κύριος Αδιαφόρογλου έμαθε πως με την ανακύκλωση φροντίζουμε για το μέλλον του πλανήτη και για το μέλλον των παιδιών μας .

   Στο τέλος ακούσαμε ένα τραγουδάκι για την ανακύκλωση που το τραγουδήσαμε όλα τα παιδιά μαζί.

 

Ανακύκλωση το λένε

κι απ’ τ’ άχρηστα όλ’ αυτά

θε να γίνουνε βιβλία

κι άλλα χρήσιμα πολλά.

Είναι ζήτημα αρχής

είναι ζήτημα ζωής .

(Στίχοι – μουσική: Σπύρου  Λάμπρου)

   

 

Π. Πουλάκης ,  Γ.Βοξάκης , Π.  Μπουλιός , Κ. Γεωργαντής , Α. Μπουλιού , Χ. Αρακάς , Α.  Μιμή, Γ.  Γιαννιτσάκης