ΜΙΚΡΟΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Διαβάστε τα άρθρα των μαθητών του Σχολείου μας που αναφέρονται σε επίκαιρα θέματα και σε δράσεις των τμημάτων.


Το κουκλοθέατρο στο σχολείο μας

Στις 16 του Γενάρη παρακολουθήσαμε στο σχολείο μας την παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο <<ο Ψαροτρομάρας>> από το θέατρο κούκλας Κου-κλο. Το έργο αυτό έγραψε η Φρόσω Χατόγλου.

   Ήταν ένα κουκλοθέατρο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Είχε την τεχνική του μαύρου  θεάτρου. Φαίνονταν έντονα τα χρώματα των κουκλών, ενώ οι άνθρωποι που ήταν πίσω από τις κούκλες  και τις κινούσαν λες και είχαν  εξαφανιστεί, γιατί ήταν ντυμένοι με μαύρα ρούχα. Έτσι φαίνονταν τα ψάρια σαν να κολυμπούν.

    Η υπόθεση ήταν η εξής  Έρχεται ο Ψαροτρομάρας και θέλει να διώξει από την Ψαροχώρα όλα τα ψάρια για να χτίσει το παλάτι του. Τα ψαράκια πρέπει να πάρουν την απόφαση αν θα αντισταθούν ή αν θα υποκύψουν. Έρχεται και η γοργόνα για να τους βοηθήσει. Υπάρχει και η σουπιά ,συνεργός του Ψαροτρομάρα, που θα αρχίσει να τα κρυφακούει όλα και να του τα λέει. Ο Ψαροτρομάρας αιχμαλωτίζει τη γοργόνα και τα ψαράκια πρέπει να καταφέρουν να ψαρέψουν τον Ψαροτρομάρα χωρίς αυτήν. Στο τέλος τα καταφέρνουν και ζουν και παλι ελεύθερα χωρίς φόβο.

     Ήταν μια πολύ ωραία παράσταση που μας ενθουσίασε. Ευχόμαστε να γίνονται συχνά τέτοιες παραστάσεις που μας κάνουν να περνάμε ευχάριστα.

 

                                                Οι μαθητές της Β1 τάξης

 


Ανακύκλωση στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 τα παιδιά της Δ ΄ τάξης  του σχολείου  μαζί με τους δασκάλους μας κάναμε μία ηλεκτρονική παρουσίαση σχετικά με την ανακύκλωση στα παιδιά των μεγάλων τάξεων.

          Μαζευτήκαμε λοιπόν στην αίθουσα εκδηλώσεων και κατά ομάδες διαβάσαμε διάφορα κείμενα σχετικά με την ανακύκλωση. Τους ενημερώσαμε για το τι ακριβώς είναι η ανακύκλωση, πώς τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά και ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης. Αναφερθήκαμε στα ανακυκλώσιμα υλικά που είναι το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο, το γυαλί, οι μπαταρίες, τα ελαστικά οχημάτων, οι ηλεκτρικές και οι ηλεκτρονικές συσκευές και οι λαμπτήρες. Τους παροτρύναμε να συμμετέχουν και τα ίδια συγκεντρώνοντας ανακυκλώσιμα υλικά από χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο στον ειδικό κάδο που έχει τοποθετηθεί πρόσφατα στην αυλή του σχολείου μας.

Μέσα από την παρακολούθηση ενός video μάθαμε με τρόπο ευχάριστο για τη διαδικασία και τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης.

          Στη συνέχεια ένας συμμαθητής μας, μοίρασε στα παιδιά μια ζωγραφιά με το σήμα της ανακύκλωσης.

          Στο τέλος όλοι μαζί τραγουδήσαμε ένα τραγούδι για την ανακύκλωση.  Περάσαμε ευχάριστα και συγχρόνως μάθαμε χρήσιμα πράγματα.

          Η ανακύκλωση είναι θέμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, είναι θέμα παιδείας. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας, γιατί έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας.

 

Τάξη Δ ΄

Παπαπέτρου Ιωάννα,  Πηττά Μαρκέλλα,

Ταουσανίδη Σουμέλα-Μαρκέλλα

 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ  Δ΄    ΤΑΞΗ

Την  Παρασκευή  10 Ιανουαρίου 2014   η   τάξη μας έκανε μία παρουσίαση σχετικά με την ανακύκλωση, στην αίθουσα εκδηλώσεων την οποία παρακολούθησαν τα παιδιά της  Ε και της  Στ  τάξης.

    Αρχικά δείξαμε στα άλλα παιδιά τα υλικά που ανακυκλώνονται :

το χαρτί

το πλαστικό  

το γυαλί

το αλουμίνιο

οι μπαταρίες 

οι ηλεκτρικές συσκευές

τα ελαστικά αυτοκινήτων

τα λάδια

οι λαμπτήρες.

    Έπειτα    εξηγήσαμε   ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης για τους ανθρώπους και γενικά για το περιβάλλον.

    Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε δυο βίντεο.

Το ένα έδειχνε έναν μπλε κάδο με ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Αυτός ο κάδος μάς  έμαθε πώς να ανακυκλώνουμε σωστά.

 

ü    Πρώτα ξεχωρίζουμε τις συσκευασίες από τα σκουπίδια.

ü    Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες.

ü    Ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι σε σακούλες.

  

   Ύστερα μας εξήγησε τη διαδικασία της ανακύκλωσης .

Ειδικά φορτηγά μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα κέντρα διαλογής όπου ξεχωρίζονται. Έπειτα συμπιέζονται και τα πηγαίνουν σε εργοστάσια όπου λιώνουν και γίνονται νέα ολοκαίνουρια προϊόντα.

  Το άλλο βίντεο παρουσίαζε μια ιστορία μ’  έναν κύριο τον κύριο Αδιαφόρογλου που δεν ήξερε για την ανακύκλωση. Έτσι ένα πρωί θύμωσε με την καφετιέρα του που χάλασε και την πέταξε στα σκουπίδια. Όμως  ο γείτονάς του ο κύριος  Ευαισθητίδης του  είπε πως οι ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνονται και δεν πετιούνται στα σκουπίδια. Έτσι ο κύριος Αδιαφόρογλου έμαθε πως με την ανακύκλωση φροντίζουμε για το μέλλον του πλανήτη και για το μέλλον των παιδιών μας .

   Στο τέλος ακούσαμε ένα τραγουδάκι για την ανακύκλωση που το τραγουδήσαμε όλα τα παιδιά μαζί.

 

Ανακύκλωση το λένε

κι απ’ τ’ άχρηστα όλ’ αυτά

θε να γίνουνε βιβλία

κι άλλα χρήσιμα πολλά.

Είναι ζήτημα αρχής

είναι ζήτημα ζωής .

(Στίχοι – μουσική: Σπύρου  Λάμπρου)

   

 

Π. Πουλάκης ,  Γ.Βοξάκης , Π.  Μπουλιός , Κ. Γεωργαντής , Α. Μπουλιού , Χ. Αρακάς , Α.  Μιμή, Γ.  Γιαννιτσάκης 

 


Γιορτή του Πολυτεχνείου

 

  Τα παιδιά της πέμπτης τάξης έκαναν τη γιορτή του Πολυτεχνείου. Στη γιορτή ακούστηκαν ποιήματα και παίχτηκε ένα σκετσάκι. Το σκετσάκι λεγόταν «Καφενείον η Ελλάς».

  Οι πρόβες γίνονταν επί δύο βδομάδες. Και ήρθε η μέρα της γιορτής. Το άγχος που είχαμε δεν λεγόταν. Τα φώτα χαμήλωσαν, άναψαν τα φώτα της σκηνής και η γιορτή άρχισε. Το άγχος άρχισε σιγά σιγά να φεύγει, καθώς η γιορτή προχωρούσε και όλα πήγαιναν καλά. Απ’ το ύφος των θεατών καταλαβαίναμε ότι τους άρεσε αυτό που έβλεπαν. Τα τραγούδια από την χορωδία της έκτης τάξης ζέσταναν περισσότερο την ατμόσφαιρα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος της γιορτής. Όλοι μας χειροκροτούσαν και εμείς και οι δασκάλες μας νιώσαμε περήφανοι.

  Αυτό που θέλαμε να δείξουμε ήταν η σημασία της θυσίας των παιδιών του Πολυτεχνείου και ότι όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας. Ελπίζω να τα καταφέραμε…

 

Μαρία Βαλασάκη Ε΄1


11η Νοεμβρίου

 

  Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, η Δ΄ τάξη πραγματοποίησε τη γιορτή της 11ης Νοεμβρίου για να τιμήσουμε τους αγωνιστές για την απελευθέρωση του νησιού μας.

  Στη γιορτή μας είπαμε ποιήματα, χρονικά καθώς και ένα σκετς «Το Ελληνόπουλο». Δείξαμε στον προτζέκτορα μερικές σκηνές από τον πόλεμο, στολές του Ρίτσου και μία πλάκα που έγραφε πάνω τους αγωνιστές του Αίπους.

  Στο τέλος, τα κορίτσια ανέβηκαν πάνω στη σκηνή και χόρεψαν το «Ένα καράβι από τη Χιο», που μας άρεσε πάρα πολύ.

  Η γιορτή έληξε με τον Εθνικό μας ύμνο και έναν επίλογο του κ. Διευθυντή.

  Η γιορτή μας ήταν καταπληκτική και συγκινηθήκαμε όλα τα παιδιά καθώς και οι γονείς μας.

 

Μελίνα Αποστολή Δ΄1


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσίασαν μια θεατρική παράσταση με τίτλο: «ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ». Ήταν μια διασκευή από διάφορα έργα επενδυμένη με πολύ ωραία μουσική. Παρουσιάστηκε η φρίκη του πολέμου, η αντίσταση του λαού μας στον φασισμό αλλά κυρίως η ελπίδα και η αποφασιστικότητα των νέων να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει. Οι εξαντλητικές αλλά συνάμα και διασκεδαστικές πρόβες απέδωσαν, μικροί και μεγάλοι πήραν το μήνυμα: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ» και το «ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΛΑΨΩ, ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΩ…» βρίσκεται στα χείλια αρκετών παιδιών ακόμα και σήμερα.

 


Επίσκεψη στην Παναγιά την Κρήνα

 

  Στις 27/9/2013 η τάξη μας επισκέφτηκε τον παλιό ναό της Παναγιάς της Κρήνας. Οι δασκάλες μας μας συνόδεψαν στο λεωφορείο. Όταν φτάσαμε, συναντήσαμε έξω από την εκκλησία και άλλα σχολεία. Μέσα στην εκκλησία δύο κυρίες μας ξενάγησαν και μας είπαν μια ωραία ιστορία για το χρόνο. Μας έκαναν εντύπωση οι τοιχογραφίες με τα διάφορα χρώματά τους. Ενθουσιασμένοι από την εξερεύνηση της περιοχής γυρίσαμε στο σχολείο.

 

Ιωάννα Βενέτη Στ’ 2


Το σχολείο μου

 

  Πηγαίνω στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου. Βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Θωμά, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Θωμά. Ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1929-1930 ως εξατάξιο μεικτό.

  Το σχολείο μου έχει δύο κτίρια, το ένα είναι παλιό και το άλλο καινούργιο. Το ένα έχει μεγάλα, μπλε παράθυρα και είναι βαμμένο κίτρινο, ενώ το άλλο είναι φρεσκοβαμμένο και έχει μία τεράστια πόρτα.

  Η αυλή του έχει ένα μεγάλο γήπεδο μπάσκετ και δύο ψηλές, πράσινες μπασκέτες. Εκεί παίζουν τα παιδιά! Επίσης έχει μια καντίνα που την έχει μια πολύ καλή κυρία! Στις γωνιές της αυλής έχει πολλούς κάδους. Στην πίσω αυλή έχει ολοκαίνουργιες τουαλέτες και τρία ψηλά κυπαρίσσια!

  Στο εσωτερικό του καινούργιου κτιρίου υπάρχει η αίθουσα των δασκάλων και το γραφείο του διευθυντή. Ανάμεσά τους έχει μια μαρμάρινη σκάλα που οδηγείς το δεύτερο όροφο. Εκεί είναι επτά αίθουσες, το Στ΄1, το Στ΄2, το Ε΄1, το Ε΄2, το Δ΄2, η αίθουσα Αγγλικών και το Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών. Στη συνέχεια είναι μια σκάλα που οδηγεί στην αίθουσα εκδηλώσεων και μετά στις τάξεις Β΄2, Β΄1, Α΄2, Α΄1 και στο τέλος ξαναβγαίνουμε στην έξοδο.

  Στο εσωτερικό του παλιού κτιρίου υπάρχουν 6 αίθουσες, το Δ΄1, το Γ΄1, το Γ΄2, η δανειστική βιβλιοθήκη, οι τουαλέτες και μία άλλη μικρή τάξη. Κάτω από το σχολείο υπάρχει το 1ο Νηπιαγωγείο Χίου το οποίο λειτούργησε το σχολικό έτος 1990-1991. Το 1999 η αίθουσα υπογείου του 1ου Νηπιαγωγείου έγινε γυμναστήριο.

  Το 2002 στεγάστηκε στο υπόγειο της προσθήκης το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

  Το 2009-2010 το σχολείο έγινε ολοήμερο.

  Ακόμα θυμάμαι ότι όταν πρωτοπήγα στο σχολείο ήμουν πολύ χαρούμενος που είχα μεγαλώσει και που θα έκανα καινούργιους φίλους και συμμαθητές.

  Αυτό το σχολείο είναι ένα από τα καλύτερα της Χίου. Είναι αυτό το σχολείο που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου για πάντα.

 

Γιώργος Βοξάκης Δ΄1 


Ο ΜΑΘΗΤΟΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ 7ΟΥ

 

Η σχολική  μας εφημερίδα λέγεται <<Μαθητόκοσμος του 7ου>> και είναι  πάρα πολύ ωραία. Απασχολεί μικρούς δημοσιογράφους του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα για μαθητές κάθε ηλικίας.  Ενημερώνει τους αναγνώστες της για τις δραστηριότητες του σχολείου, τις εκπαιδευτικές εκδρομές, τις σχολικές γιορτές. Επίσης περιέχει εκπαιδευτικά άρθρα, ανέκδοτα, αινίγματα, συνταγές, ακροστιχίδες. Σκοπός της είναι οι μαθητές να μάθουν να γράφουν άρθρα,  να μάθουν  να εκφράζουν τη γνώμη τους και να διαβάζουν  κείμενα που τους αρέσουν. Πρόσφατα συμμετείχε στον 1Ο Ετήσιο Διαγωνισμό Μαθητικού Εντύπου που οργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και απέσπασε το 3ο βραβείο!

Υπεύθυνοι της εφημεριδούλας μας είναι η κ. Ανθή  Μιχάλου και η κ. Μαρία Μπουγιατάκη

                                                                 

                                                                                                                    Κωνσταντίνα Φιαμού Ε΄2