ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β1 ΤΑΞΗΣ

 

 

 

Ο μαύρος κότσυφας κι ο άσπρος γλάρος

 

                                                                   Συγγραφέας: Kitty Crowther

 

 

        Στο μυθιστόρημα αυτό ο Ιάκωβος, ένας μαύρος κότσυφας, αποφασίζει να ταξιδέψει και να  γνωρίσει τον κόσμο. Στη διάρκεια του ταξιδιού του γνωρίζει τον Τζίμη και τον ακολουθεί στο χωριό του.

Εκεί οι γλάροι του γυρνάνε την πλάτη. Ο Ιάκωβος μαθαίνει στον Τζίμη πως τα βιβλία μπορεί να τα διαβάζει και να μην τα χρησιμοποιεί για ν’ ανάβει φωτιά. Μάλιστα κάθε απόγευμα του διαβάζει και μια ιστορία. Αυτό το μαθαίνουν οι γλάροι και από τότε τον αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο. Όχι μόνο θέλουν την παρέα τού Ιάκωβου αλλά τον κάνουν και δάσκαλο του χωριού.

 

                                                                                                                Αντιγόνη Πλουμή

                                                                                                                     Β1  τάξη

 

 

 

Η αρουροσυμμορία επιτίθεται

 

                                                                     Συγγραφέας: Άντονι Μάστερς

 

 

     Το σουπερμάρκετ την ημέρα είναι επικίνδυνο για την ποντικοπαρέα, γιατί είναι γεμάτο  ανθρώπους. Έτσι τα 3 ποντικάκια αποφασίζουν να το επισκεφτούν το βράδυ και να γευτούν τη ζάχαρη που τόσο τους αρέσει!

     Όμως η αρουροσυμμορία παραμονεύει και δεν έχει σκοπό ν’ αφήσει την ποντικοπαρέα  να δράσει. Μεταξύ τους θα ξεσπάσει πόλεμος. Ποιος άραγε θα επικρατήσει;

     Τα ποντίκια αποφασίζουν να φέρουν το σκύλο στην αποθήκη. Αυτός βρήκε τους αρουραίους και άρχισε να τους κυνηγάει. Οι αρουραίοι το έβαλαν στα πόδια κι έτσι η αποθήκη με τη ζάχαρη έμεινε στην ποντικοπαρέα

 

                                                                                                 Αναστάσης  Δογρουλάκης

                                                                                                               Β1  τάξη

 

 

Η Χαρά και το Γκουντούν

 

                                                                   Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

 

 

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δυο φίλοι, η Χαρά και το Γκουντούν. Το Γκουντούν είχε εχθρό τον Γκουντουνοφάγο. Οι δυο φίλοι πήγαν στο φίλο τους το γιατρό για να τους πει πώς θα προκαλούσαν αμνησία στον Γκουντουνοφάγο και εκείνος τους είπε να ρωτήσουν τους νάνους που βρίσκονταν στο νησί της Λησμονιάς. Οι νάνοι τους εξήγησαν και αφού οι φίλοι μας κατάφεραν μετά από πολλές περιπέτειες να δώσουν στον Γκουντουνοφάγο το λωτό και να του προκαλέσουν αμνησία, τον έβαλαν πάνω σε μια ρακέτα κι έτσι ησύχασαν για πάντα απ’ αυτόν.

 

                                                                                      Μπίρμπας Θανάσης

                                                                                           Β1 τάξη

 

                                                                                          

 

Το παραμύθι της μουσικής

 

                                                        Συγγραφέας: Βασιλική Νευροκοπλή

 

 

       Μια φορά κι έναν καιρό σ’ έναν τόπο που τον έλεγαν Μαρώνεια ζούσαν ένας άρχοντας με τη γυναίκα του που απέκτησαν ένα κοριτσάκι μετά από πολλά χρόνια.

       Το κοριτσάκι ήταν πολύ όμορφο και σοφό, αλλά δυστυχώς ήταν τυφλό. Καθώς μεγάλωνε αγάπησε τόσο τη μουσική ώστε να θέλει να παντρευτεί ένα μουσικό.

        Ο βασιλιάς κάλεσε στο παλάτι του μουσικούς απ’ όλα τα μέρη του κόσμου και τελικά διάλεξε για άντρα της τον παιδικό της φίλο Αλέξιο για το όμορφο τραγούδι του που μιλούσε στην καρδιά της. 

 

                                                                                                Τσιριώτης Αντρέας

                                                                                                       Β1 τάξη

 

 

 

 

Οι γιαγιάδες με τα γιο-γιο

    

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

 

 

     Κάποτε οι παππούδες  και οι γιαγιάδες εξαφανίζονταν. Όσο κι αν τους φώναζες, κανείς δεν απαντούσε. Πού πήγαιναν άραγε; Για να λύσουμε το μυστήριο πρέπει να τους παρακολουθήσουμε μυστικά. Προσποιούνταν ότι πήγαιναν στο καφενείο, στο καθαριστήριο ή κάπου αλλού, ενώ εκείνοι  περνούσαν άγνωστες στοές, γειτονιές μυστικά μονοπάτια και πήγαιναν στην παιδική χαρά.

      Εκεί έτρωγαν παγωτά, φουσκώνανε μπαλόνια παίζανε κρυφτό κι έκαναν σαν παιδιά. Άρα οι παππούδες κι οι γιαγιάδες ξαναγύριζαν στων ονείρων τους την παιδική χαρά.

Καρδαμύλα Χρυσάνθη

Β1 τάξη

 

 

 

Ο Ιγνάτιος και η γάτα

 

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

 

 

 

      Στην Φουρφουρμβέργη υπήρχε μια βιβλιοθήκη με παρά πολλά βιβλία. Εκεί ζούσε ένας ποντικός που τον έλεγαν Ιγνάτιο, ο οποίος αποφάσισε να μορφωθεί. Έτσι έτρωγε πρωί, μεσημέρι, βράδυ διάφορα βιβλία. Μια μέρα σε μια παλιά ζωολογία είχε τη φωτογραφία μιας γάτας. Ο Ιγνάτιος πήρε την απόφαση να φάει τη ζωγραφιά της. Από τον ενθουσιασμό του δεν κατάλαβε ότι η γάτα ήταν ψεύτικη.

       Το νέο μαθεύτηκε σε όλη την πόλη. Έχοντας φάει τη ζωγραφιστή γάτα πίστευε ότι με την ίδια ευκολία μπορούσε να φάει και μια αληθινή. Πράγματι λοιπόν ένα βράδυ πήγε να φάει μια αληθινή γάτα, επειδή είχε φάει την οικογένεια ενός ποντικού. Τελικά όμως η γάτα τον έφαγε. Από τότε οι ποντικογιαγιάδες  λένε την ιστορία του Ιγνάτιου.

                                                                                            Καισαρίδη Μαρία

                                                                                                 Β1 τάξη

 

 

 

 

O Βασιλιάς και το βιβλίο - πουλί

 

                      Συγγραφέας: Ανατολή Βροχαρίδου

 

 

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που μισούσε τα βιβλία. Διέταξε λοιπόν να σχίσουν όλα τα βιβλία του βασιλείου του.

Φύσηξε τότε ο άνεμος και έστειλε όλες τις σελίδες στο μαγικό βουνό. Εκεί οι άγγελοι των βιβλίων έφτιαξαν με τις σελίδες το βιβλίο- πουλί και το έστειλαν πίσω στο βασίλειο.

Το βιβλίο-πουλί συνάντησε το βασιλιά. Του απέδειξε ότι τα βιβλία είναι χρήσιμα και τον έπεισε να γεμίσει την πόλη με βιβλία.

 

Διαμαντίδης Γιάννης

Β1 τάξη

 

 

 

                  Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό

 

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

 

 

 

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια παρέα κροκόδειλοι και έλεγαν τα δικά τους. Ο ένας έλεγε ότι του αρέσει να κολυμπάει ανάσκελα, ο άλλος ότι του αρέσει να παριστά το κούτσουρο και ο Κορνήλιος που ήταν ο πιο καυχησιάρης και μοχθηρός ότι του αρέσει να τρώει χέρια. Έλεγε ότι είχε φάει χιλιάδες χέρια εκτός από χέρι οδοντογιατρού. Έβαλε λοιπόν σε εφαρμογή ένα καταχθόνιο σχέδιο για να φάει και χέρι οδοντογιατρού. Πήγε λοιπόν σ΄ ένα οδοντιατρείο. Θα τα καταφέρει άραγε ή ο οδοντογιατρός θα φερθεί έξυπνα και θα την πατήσει ο κροκόδειλος;

 

                                                                                               Μενής Κώστας

                                                                                                      Β1 τάξη

 

 

 

Η ιστορία του καλού λύκου

 

 

      Κάποτε ζούσε ένας λύκος μέσα στο δάσος. Όλα τα μικρά ζώα όταν τον έβλεπαν τρόμαζαν, γι΄αυτό μετά από συμβουλή της κουκουβάγιας, που τον μισούσε, έφυγε από το δάσος.

      Όταν ήρθε ο χειμώνας ο γιατρός –λύκος επέστρεψε. Κανένα ζωάκι παρόλο το κρύο, την πείνα και τις αρρώστιες δεν τον πλησίαζε, γι΄αυτό αποφάσισε να ξαναφύγει. Στο δρόμο βρήκε ένα μισοπεθαμένο λαγουδάκι και το βοήθησε. Από τότε όλα τα ζώα πήγαιναν σ΄αυτόν για να τα γιατρέψει και όλα πίστεψαν ότι είναι καλός εκτός από την κουκουβάγια.

 

                                                                                               Φαφαλιός Απόστολος

                                                                                                      Β1 τάξη

 

Η βροχή των αστεριών

 

                                                    

      Κάποτε άρχισε να πέφτει μια δυνατή βροχή από αστέρια που κράτησε πολλές μέρες. Ένα βράδυ η Φανούλα ,ενώ όλοι κοιμόνταν, βγήκε έξω ,άπλωσε τα χέρια της και έπιασε ένα αστέρι. Της έπεσε όμως και της έσπασε. Το πήρε και το έβαλε στο μαξιλάρι της. Το ίδιο έκαναν κι άλλα παιδιά.  Την άλλη μέρα δεν υπήρχαν πια αστέρια και ο ουρανός ήταν θεοσκότεινος. Όλοι τρόμαξαν, τα αστέρια όμως της Φανούλας και των φίλων της έλαμπαν στα δωμάτιά τους. Οι μεγάλοι όταν το ανακάλυψαν τους είπαν να τ’ αφήσουν να πάνε στον ουρανό  και να κάνουν μια ευχή. Τότε όλοι κατάλαβαν πόσο δυνατό φως είχαν αυτά. Μακάρι να λάμπουν πάντα στον ουρανό!

                                                                                               Στέλλας Γιώργος       

Β1 τάξη

 

Μια νύχτα στην παιδική χαρά

 

 

     Μια νύχτα σαν όλες τις άλλες  βγήκε το φεγγάρι στον ουρανό. Όμως επειδή βαριόταν αποφάσισε να κατέβει στην παιδική χαρά. Εκεί πήγε στην τσουλήθρα, στις κούνιες και κάθισε στην τραμπάλα με κάποιο παιδί.

     Κάποιος επιστήμονας τρομοκρατήθηκε που έλειπε το φεγγάρι απ’ τη θέση του και κάλεσε την αστυνομία. Όμως αυτή δεν πρόφτασε να κάνει κάτι γιατί ξημέρωνε και το φεγγάρι αφού χαιρέτησε το παιδί ανέβηκε πάλι στον ουρανό. Σκέφτηκε μάλιστα ότι δεν έπρεπε να το ξανακάνει…

 

                                                                                      Αποστολή Πένυ

                                                                                           Β1 τάξη

                                                                                          

 

 

Ο σκύλος του μετρό

 

 

     Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παιδί, ο Κλέων, που αγαπούσε τα σκυλιά. Θα ήθελε να είχε κι αυτός ένα σκύλο, αλλά κατοικεί σε διαμέρισμα. Έτσι όλο το ενδιαφέρον του συγκεντρώνεται σε αδέσποτα  σκυλιά.

     Μια μέρα μαθαίνει ότι στο σταθμό του μετρό που κατασκευάζεται στο Σύνταγμα βρέθηκε ο τάφος ενός σκύλου. Έτσι καταλαβαίνει ότι δεν είναι ο μόνος που αγαπάει τα σκυλιά.  Αντίθετα και στη ζωή των αρχαίων ο σκύλος έπαιζε σπουδαίο ρόλο.

 

                                                                                            Φαφαλιός Γιώργος

                                                                                                   Β1 τάξη

 

 

 

Οι περιπέτειες μιας άμυαλης ηλιαχτίδας

 

 

Πάνω στον ουρανό υπάρχει το παλάτι του ήλιου. Μια μέρα που οι αχτίδες  του ετοιμάζονταν να ενωθούν για να πάρει τη θέση τους το σκοτάδι μια ηλιαχτίδα βρήκε μια τρυπίτσα  και μπήκε στη γη. Εκεί άρχισε τα παιχνίδια με μια πεταλούδα και ξέχασε τη συμβουλή του πατέρα της. Οι άνθρωποι και τα ζώα πήραν διάφορες προφυλάξεις  για να μην καούν. Ο ήλιος που έψαχνε τη χαμένη ηλιαχτίδα την είδε από κει ψηλά, τη μάλωσε και μετά φώναξε και τις υπόλοιπες και τους είπε ότι η νύχτα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

                                                                                                       Μιχάι Ρόζα

                                                                                                          Β1 τάξη

 

Το φτωχό παλικάρι και η πριγκίπισσα

 

 

      Κάποτε ήταν ένα παλικάρι φτωχό και είχε παρέα του μια κατσίκα. Άρεσε πολύ και στους δύο το σκάκι και η άνοιξη γι’ αυτό πήγαιναν σε διάφορα μέρη. Σ’ ένα μέρος που πήγαν και είχε άνοιξη βρέθηκαν σ’ ένα παλάτι όπου στο μπαλκόνι του καθόταν η πριγκίπισσα.                                Εκείνη τον ερωτεύτηκε, αλλά ο πατέρας της ήθελε να την δώσει μόνο σε κάποιον που θα τον κέρδιζε στο σκάκι. Για καλή του τύχη κέρδισε το βασιλιά με τη βοήθεια της φίλης του της κατσίκας. Έτσι το φτωχό παλικάρι παντρεύτηκε την πριγκίπισσα και έγινε πρίγκιπας.

 

                                                                                             Τσαουσάκης Γιώργος

                                                                                                      Β1 τάξη

 

 

Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ

 

Κάποτε το πλοίο που ταξίδευε ο Γκιούλιβερ ναυάγησε και ένα κύμα τον ξέβρασε  στην ακτή. Για πολλή ώρα ήταν μισολιπόθυμος στην αμμουδιά. Όταν ξύπνησε, είδε γύρω του πολλά μικρά ανθρωπάκια, όχι ψηλότερα από 15εκατοστά, που λέγονταν Λιλιπούτειοι. Αυτοί τον απείλησαν με τα τόξα τους, αλλά ο Γκιούλιβερ τους είπε ότι είναι καλός και δε θα τους κάνει κακό. Μάλιστα αν ήθελαν μπορούσαν να τον δοκιμάσουν…

 

                                                                                         Ντέντα Αρμάντο

                                                                                                      Β1 τάξη

 


ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ "Ο Ψεύτης Παππούς" παρουσία της συγγραφέας

/album/%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b4%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%85/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b11-jpg44/

—————

—————


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

" Τα παιδιά σας, δεν είναι παιδιά σας.... "

Είναι οι γιοί και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής
Για τον εαυτό τους!

Δημιουργούνται μέσω, αλλά όχι από εσάς
Και αν και βρίσκονται μαζί σας δεν ανήκουν ωστόσο σε σας!

Ίσως τους δίνετε την αγάπη σας, αλλά όχι τις σκέψεις σας
Γιατί αυτά έχουν τις δικές τους σκέψεις!

Μπορεί να στεγάζετε τα σώματά τους, αλλά όχι τις ψυχές τους
Γιατί οι ψυχές τους κατοικούν στο σπίτι του αύριο,

που εσείς δεν μπορείτε να επισκεφτείτε, ούτε ακόμα στα όνειρά σας!

Ίσως να παλεύετε να τους μοιάσετε, αλλά μην αναζητήσετε

να τα κάνετε να σας μοιάσουν!


Γιατί η ζωή δεν πάει προς τα πίσω, ούτε χρονοτριβεί με το χθές! "


Καλίλ Γκιμπράν

Ο Προφήτης

 


Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας από την ανάποδη

 

  Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Κοκκινοσκουφίτσα, ένα κακό, ύπουλο, καβγατζίδικο κορίτσι που δε συμπαθούσε κανέναν. Ο μικρός λύκος ήταν ένα καλό, αφελές και καλόψυχο παιδί, που η μαμά του τού έδωσε την άδεια να πάει κρουαζιέρα με τη γιαγιά του, μια πάρα πολύ έξυπνη λύκαινα.

  Ο λύκος πήρε την απόφαση να πάει. Ετοίμασε τις βαλίτσες του και πήγε στο πλοίο, όπου τον περίμενε η γιαγιά του. Αλλά ήταν μόνοι τους; Όχι! Εκεί τους περίμενε η κακιά Κοκκινοσκουφίτσα. Πήρε λοιπόν λίγο βούτυρο και άλειψε το τρίτο σκαλί της σκάλας του πλοίου. Η γιαγιά που την είδε, είπε στο μικρό λύκο να σταθεί και να περιμένει εκεί ακριβώς που ήταν.

  Πάει η γιαγιά και παίρνει από ένα περίπτερο ένα μπουκαλάκι νερό και νερομπάλονα. Λέει τότε στο μικρό λύκο: «Παιδί μου, γέμισε αυτό το μπαλόνι με νερό και πέτα το στο τρίτο σκαλί». Ο μικρός λύκος παραξενεύτηκε αλλά υπάκουσε και με μια εύστοχη βολή το πέτυχε. Έτσι το βούτυρο έφυγε από το σκαλί και μπήκαν στο σαλόνι του πλοίου. Το πλοίο ξεκίνησε και η Κοκκινοσκουφίτσα πέταξε ένα γάντζο και ανέβηκε στο πλοίο. Προχώρησε και τους είδε να κάθονται ωραία – ωραία. Ο λύκος είδε ξαφνικά στο εξωτερικό κατάστρωμα μια γάτα να κυνηγάει δυο άμοιρα ποντικάκια. Τότε σηκώνεται από την καρέκλα του, βγαίνει έξω και γρυλίζοντας στη γάτα έσωσε τα ποντικάκια. Τα ποντίκια τον ευχαρίστησαν και έφυγαν. Ο μικρός λύκος ρώτησε τότε τη γιαγιά του αν τον αφήνει να παίξει έξω και η γιαγιά του δέχτηκε.

  Ο μικρός λύκος εξερευνούσε το πλοίο όταν είδε μπροστά του ένα κουτί δώρου που έγραφε «Για σένα γλυκέ μου λύκε». Πήγε να το ανοίξει και υπνωτικό σπρέι του ήρθε στη μούρη και τον κοίμισε. Τότε η πονηρή  Κοκκινοσκουφίτσα τον έβαλε σε ένα σακί και τον πήγε στο αμπάρι του πλοίου.

  Ο καημένος ο λύκος φοβόταν γιατί το αμπάρι του πλοίου ήταν σκοτεινό. Αφήστε που ήταν και δεμένος. Όμως του φεξε! Τα δύο ποντικάκια που είχε σώσει του το ανταπέδωσαν. Άρχισαν να μασουλάνε το σκοινί και στο τέλος το έκοψαν.

  Ο λύκος ελευθερώθηκε, βγήκε από το αμπάρι του πλοίου και αγκάλιασε τη γιαγιά του. Η Κοκκινοσκουφίτσα από τα νεύρα της πήρε μια βάρκα και έφυγε μακριά.

  Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!!!!

 

 

Οι μαθητές του Δ΄2