ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018


ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

        Από τις 20 - 25 Νοεμβρίου, στη Χίο, έγινε ένα ξεχωριστό Μουσικό Φεστιβάλ. Ήρθαν σπουδαίοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έδωσαν συναυλίες και παράλληλα έκαναν ένα μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Πάνω σε 3 και 1 χιώτικες μελωδίες» σε κάποια σχολεία της πόλης μας.
         Εμείς, οι μαθητές της Γ1 τάξης καθώς και της Ε1του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου είμαστε από τους τυχερούς που συμμετείχαμε σ’ αυτό το πρόγραμμα, λόγω του ότι φιλοξενούμε στην τάξη μας παιδιά προσφύγων από το Αφγανιστάν, που ήρθαν πρόσφατα στη Χίο. Αυτό το πρόγραμμα σκοπό είχε να μας φέρει πιο κοντά μ’ αυτά τα παιδιά.
          Έτσι λοιπόν την Τρίτη και την Τετάρτη 21 και 22 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν το σχολείο μας δυο μουσικοί μαζί με την κ. Αυγουστίνα Λυκουρίνα και μας έμαθαν δυο χιώτικες παραδοσιακές μελωδίες από το Πυργί , «τη Μηλίτσα» και «τη Σούσα». Αυτές τις είχε καταγράψει ο Γάλλος περιηγητής Hubert Pernot, όταν το 1890 είχε επισκεφτεί τη Χίο. Με την αφορμή του προγράμματος ήρθαν στο προσκήνιο μελωδίες που είχαν ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου.
         Περάσαμε 2 ευχάριστες ώρες μαζί με τους μουσικούς μας. Η «Σούσα» ήταν μια μελωδία που μιλούσε για τον έρωτα μιας κοπέλας, της Σούσας, και ενός νέου, του Σεριμπαλή. Μάθαμε τα λόγια κάνοντας παράλληλα διάφορες κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια μας σαν να ήταν τα μουσικά όργανα.
         Την Παρασκευή, στις 24 Νοεμβρίου, όλοι εμείς που συμμετείχαμε στο μουσικό πρόγραμμα, συγκεντρωθήκαμε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου για να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας. Εκεί  παρευρίσκονταν και παιδιά προσφύγων από διάφορες χώρες (Συρία, Αφγανιστάν….). Στην αρχή τραγουδήσαμε όλοι μαζί τη « Μηλίτσα» και επαναλαμβάναμε τα λόγια κάποιου ξένου τραγουδιού. Συνοδεύσαμε τα τραγούδια κάνοντας  τα μουσικά όργανα με…. μπουκάλια και χαρτιά. Κατόπιν κάποια από τα παιδιά των προσφύγων τραγούδησαν στη γλώσσα τους (αραβικά), ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι που ήρθε σε μας από τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου έπαιξαν με τα μουσικά τους όργανα, το ίδιο και τα παιδιά της Φιλαρμονικής και εμείς τραγουδήσαμε τη «Σούσα» κάνοντας και διάφορες κινήσεις με τα χέρια μας. Τέλος, ανεβήκαμε όλοι στη σκηνή και προσπαθούσαμε να μάθουμε βήματα από χορούς άλλων χωρών και εμείς να δείξουμε στα παιδιά των μεταναστών βήματα από δικούς μας  χορούς.
Ήταν μια ξεχωριστή και ευχάριστη εμπειρία. Εκτός του ότι μάθαμε παραδοσιακές μελωδίες που δεν είναι γνωστές, καταλάβαμε ότι τα παραδοσιακά μας τραγούδια ταξιδεύουν παντού και ενώνουν όλους τους ανθρώπους.

Γ1 τάξη