ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 

με θέμα την πρόληψη της βίας και του εκφοβισμού

μεταξύ των μαθητών

 

Ο εκφοβισμός και η βία (θυματοποίηση) είναι σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις των ανθρώπων.

 

Εκφοβισμός είναι μια μορφή κακοποίησης από την παρέα, που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και να συμβεί σε διάφορες ηλικίες.  Είναι ένα πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεβασμού ανάμεσα στα παιδιά, συνεχή εξάσκηση δύναμης, αλλά και πρόθεση να κάνουμε τον άλλον να αισθανθεί άσχημα:

  • Παιδιά που εκφοβίζουν μαθαίνουν να χρησιμοποιούν δύναμη και επιθετικότητα για να ελέγξουν και να εκνευρίσουν τους άλλους
  • Παιδιά που θυματοποιούνται γίνονται ολοένα και πιο αδύναμα και βρίσκονται παγιδευμένα σε παρέες και σχέσεις, όπου οι άλλοι τους συμπεριφέρονται άσχημα.

 

Μορφές εκφοβισμού/θυματοποίησης στην παιδική ηλικία:

  • Σωματική θυματοποίηση

Χτυπήματα, κλωτσιές, σπρωξιές, φτύσιμο, μπουνιές, κλοπές ή καταστροφές προσωπικών αντικειμένων

  • Λεκτική θυματοποίηση

Βρισιές, κοροϊδίες, πειράγματα που πληγώνουν, ταπεινωτικές εκφράσεις ή απειλές, ρατσιστικά ή σεξιστικά σχόλια

  • Κοινωνική-ψυχολογική θυματοποίηση

Αποκλεισμός από την ομάδα, κουτσομπολιά ή διάδοση φημών, γελιοποίηση των άλλων και καταστροφή φιλικών σχέσεων

  • Ηλεκτρονική Θυματοποίηση

Χρήση e-mail, κινητών τηλεφώνων, μηνυμάτων κειμένου και σελίδων στο διαδίκτυο για να απειλήσουν, να παρενοχλήσουν, να ντροπιάσουν, να αποκλείσουν κοινωνικά ή να καταστρέψουν τη φήμη κάποιου ή τις φιλικές του σχέσεις

 

            -------------------------------------------------------------------------------

 

Έπειτα από σχετικό αίτημα του σχολείου, υλοποιήθηκε σε τμήμα παρέμβαση με στόχο την πρόληψη περιστατικών θυματοποίησης και εκφοβισμού, αλλά και την προαγωγή της αλληλεγγύης και της φιλίας ανάμεσα στους μαθητές.  Οι μαθητές συμμετείχαν πρόθυμα στις δραστηριότητες που προτάθηκαν, ενώ σημαντική ήταν και η συνεργασία των εκπαιδευτικών του σχολείου.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το ΚΕΔΔΥ Χίου, και διήρκεσε από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2012. 

 

Στη συνέχεια παραθέτουμε μια περίληψη των δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν, αλλά και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για παιδιά που αισθάνονται ότι εμπλέκονται σε περιστατικά θυματοποίησης, καθώς και για τους γονείς τους.

 

Δραστηριότητες που έγιναν με τους μαθητές :

 

  1. Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας (6 Μαρτίου):

Η ιστορία του Βαγγέλη: Συμπλήρωση ιστορίας θυματοποίησης, παίξιμο ρόλων.

«Τα μπλε γυαλιά» – Ταινία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. για την ενδοσχολική βία, που συζητήθηκε με τους μαθητές

  1. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου για το πώς νιώθουν τα παιδιά στο σχολείο και ποιες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους συμμαθητές του τμήματος. – Συζήτηση των αποτελεσμάτων
  2. Ενημέρωση γονέων για τις δραστηριότητες των παιδιών με σχετική επιστολή.
  3. Ανάγνωση ιστοριών βίας και διαχείρισης των συγκρούσεων και του θυμού, και επιλογή των καλύτερων, μη βίαιων, τρόπων αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων για τις περιπτώσεις αυτές.
  4. Συζήτηση πραγματικών περιστατικών που συνέβησαν στην τάξη και εύρεση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης (η έννοια της «πραγματικής συγγνώμης»).
  5. Παιχνίδι: «τα καλά χαρακτηριστικά των συμμαθητών μου-αυτό που μου αρέσει σ’ εσένα…»
  6. Παιχνίδι: αναγνώριση συναισθημάτων (με το «ζάρι των συναισθημάτων»: στην τάξη νιώθω….όταν….)
  7. Ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου «Μικρός Πρίγκηπας» του Α. Σεν Εξυπερύ – συζήτηση για το θέμα της φιλίας
  8. Κατασκευή: Το δέντρο της φιλίας
  9. Κλείσιμο: Σχολιασμός των δραστηριοτήτων καθώς και τι μάθαμε από αυτές.

 

 

Όπως ανέφεραν τα παιδιά στο κλείσιμο, αυτό που έμαθαν κυρίως ήταν ότι όλα τα παιδιά αξίζουν και ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν μόνο του, ή να τον αποκλείουμε.  Παραδέχτηκαν, ωστόσο, ότι μερικές φορές, ενώ ξέρουν το σωστό, δεν το κάνουν, γιατί…εκείνη την ώρα δεν σκέφτονται!!

 

 

 

Φωτογραφία: Το «δέντρο της φιλίας» που έφτιαξαν τα παιδιά , κρεμώντας τα μηνύματα φιλίας που εμπνεύστηκαν από την ανάγνωση του «Μικρού Πρίγκηπα».

 

Ελπίζουμε να θυμούνται και στο μέλλον τα μηνύματα αυτά, καθώς και άλλα που ειπώθηκαν μεταξύ τους στις ειλικρινείς συζητήσεις που έγιναν μέσα στην τάξη τους.! Μπράβο σε όλους!

 

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

 

Αν εκφοβίζεσαι ή θυματοποιείσαι στο σχολείο:

  • Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι, έναν γονέα ή εκπαιδευτικό.  Μπορούν να σου προσφέρουν υποστήριξη και να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης για να λήξει η παρενόχληση. 
  • Σκέψου μήπως η δική σου συμπεριφορά με κάποιο τρόπο μεγαλώνει ή μικραίνει το πρόβλημα.
  • Αγνόησε την θυματοποίηση και προχώρα μακριά…κάνε τους να σκεφτούν ότι απλά δε δίνεις δεκάρα, δεν σε νοιάζει.
  • Προσπάθησε να μην δείξεις ότι ενοχλείσαι όταν θυματοποιείσαι.
  • Γέλα με αυτά που ακούς…το γέλιο δείχνει ότι δεν ενοχλείσαι.
  • Κάνε παρέα με μαθητές που πιστεύεις ότι μπορούν να σε υπερασπιστούν, αν χρειαστεί, στους οποίους μπορείς να βασίζεσαι.
  • Μείνε μακριά από χώρους όπου συμβαίνει παρενόχληση.
  • Συμπεριφέρσου με αυτοπεποίθηση…κράτα ψηλά το κεφάλι, κάνε βλεμματική επαφή, περπάτα με αυτοπεποίθηση.
  • Βρες το χρόνο να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.
  • Κάνε το σωστό, όχι ανόητα πράγματα…το να χτυπήσεις κάποιον με οποιονδήποτε τρόπο θα σε βάλει σε μπελάδες.
  • Να είσαι διεκδικητικός, όχι επιθετικός…το να αντεπιτεθείς μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα.

 

Αν χρησιμοποιείς βία και επιθετικότητα στις σχέσεις σου με τους συμμαθητές σου:

  • Μίλα σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει, όπως έναν γονέα, δάσκαλο, προπονητή.  Μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις τρόπους να τα πηγαίνεις καλά με τα άλλα παιδιά.
  • Ζήτα από ένα φίλο σου να σε σταματήσει, αν αρχίσεις να εκφοβίζεις άλλες.
  • Βάλε στόχους κάθε μέρα, να κάνεις ευκολότερο για σένα το να μην εκφοβίζεις (π.χ. να μείνεις ψύχραιμος, να βοηθήσεις τους άλλους σε κάτι που θα χρειαστούν αντί να τους χτυπήσεις/πληγώσεις κτλ.).
  • Πρέπει να καταλάβεις ότι ίσως να μην συμπαθείς όλους αυτούς τριγύρω σου, αλλά πρέπει να τους συμπεριφέρεσαι με σεβασμό.
  • Δείξε κατανόηση για τις ιδιαιτερότητες των παιδιών…διαφορετικός δεν σημαίνει χειρότερος ή καλύτερος από εσένα.
  • Προσπάθησε να μπεις στη θέση των άλλων παιδιών…θα ήθελες να σε πειράζουν, να σε υποτιμούν, να σε απορρίπτουν;
  • Ζήτα συγγνώμη από τα παιδιά που έχεις ήδη εκφοβίσει
  • Να ξέρεις ότι, αν άλλα παιδιά παρακολουθούν και γελούν, αυτό δεν σημαίνει ότι τους αρέσει αυτό που κάνεις, δηλαδή να εκφοβίζεις.  Πιθανά σε σχολιάζουν πολύ άσχημα, χωρίς να το ξέρεις.

 

10 πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό και τη θυματοποίηση:

 

Να γίνετε πρότυπο

Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας

Να ενισχύετε την διαφορετικότητα και την αποδοχή

Να μιλάτε

Να υποδεικνύετε τις θετικές συνέπειες της συμπεριφοράς, καθώς και τις αρνητικές

Σκεφτείτε πώς χρησιμοποιείτε τη δύναμη στη ζωή σας.  Δώστε το παράδειγμα της θετικής δύναμης, δείχνοντας σεβασμό και υποστήριξη για τους άλλους.  Αποφύγετε τη χρήση αρνητικής δύναμης, όπως εκφοβισμό, φωνές, χειρισμό, επίκριση.  Οι γονείς δίνουν τον παλμό των σχέσεων στην οικογένεια και τα παιδιά μαθαίνουν πώς να φέρονται στις σχέσεις τους, παρατηρώντας τους γονείς τους.  Δώστε το παράδειγμα αντιμετωπίζοντας το θυμό και τις συγκρούσεις με δημιουργικούς τρόπους. Να θυμάστε ότι πάντα τα παιδιά σας παρακολουθούν!

 

 

 

Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι το παιδί σας θυματοποιείται ή θυματοποιεί άλλους.  Είναι σημαντικό να είστε αντικειμενικοί και ειλικρινείς καθώς εκτιμάτε ακριβώς την ανάμειξή του σε αυτές τις συμπεριφορές, προκειμένου να παρέμβετε.  Ρωτείστε τον εαυτό σας: Πώς αντιμετωπίζει το παιδί μου τις συγκρούσεις;  Πώς χειρίζεται το παιδί μου το θυμό και την οργή του;  Μήπως έχει στάσεις, απόψεις που ενισχύουν τη χρήση της επιθετικότητας; Έχει το παιδί μου στενούς φίλους που μπορούν να του/της ασκήσουν μια θετική επίδραση;

Μιλήστε στο παιδί σας για την ανακρίβεια των στερεοτύπων που έχουν να κάνουν με τη φυλή, τη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα και άλλες ατομικές διαφορές.  Διδάξτε στο παιδί σας ότι τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά κάνουν τον κάθε άνθρωπο μοναδικό και «περάστε» το μήνυμα ότι το να είναι κάποιος διαφορετικός δεν σημαίνει ότι αξίζει λιγότερο από τους άλλους, ή ότι δεν πρέπει να τον σεβόμαστε.  Ελέξτε τα δικά σας στερεότυπα και υποτιμητικά σχόλια.

Πολλά παιδιά διστάζουν να μιλήσουν για το θέμα της επιθετικότητας…

επομένως, εσείς πρέπει να ξεκινήσετε τη συζήτηση.  Μιλήστε του για τη σημασία των υγειών σχέσεων και τι συνιστά την επιθετικότητα. Μιλήστε για τις δικές σας εμπειρίες θυματοποίησης πρώτα.  Τέτοιες συζητήσεις δίνουν στο παιδί σας το μήνυμα ότι νοιάζεστε για ό,τι περνάνε και ότι είστε πηγή βοήθειας γι αυτό.

Θέστε όρια στη συμπεριφορά του παιδιού σας και εξηγείστε του ποιες θα είναι οι συνέπειες των πράξεών του.  Οι θετικές συνέπειες σχετίζονται με την επιβράβευση (π.χ. λεκτικός έπαινος), ενώ οι αρνητικές με τη στέρηση ενός αντικειμένου ή μιας εμπειρίας που το παιδί απολαμβάνει.  Αν το παιδί σας υπερασπιστεί ένα θύμα στο σχολείο με υγιή τρόπο, επιβραβεύστε το.  Αν δείξει συμπόνια για ένα αδύναμο παιδί, επαινέστε το! Αν φερθεί άσχημα με οποιονδήποτε τρόπο, τιμωρείστε το, στερώντας του ένα προνόμιο (δώρο, έξοδο κτλ.)

Ενθαρρύνετε την παρέα με διαφορετικά άτομα

Εξασκηθείτε στο να επιλύετε προβλήματα μαζί με το παιδί

Χτίστε πάνω στις ικανότητες του  παιδιού σας

Δείξτε ότι είστε έτοιμοι να ακούσετε

Υπερασπίστε το παιδί σας.

Το να έχει κανείς φίλους από διαφορετικά πλαίσια μπορεί να δράσει ανασταλτικά στη θυματοποίηση που μπορεί ένα παιδί να υποφέρει στο σχολείο.  Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εγγραφεί σε οργανωμένα σπορ, μαθήματα, άλλες δραστηριότητες εκτός σχολείου, έτσι ώστε να γνωρίσει πολλά διαφορετικά παιδιά.  Μιλείστε μαζί του για τους καινούριους φίλους του και τις νέες εμπειρίες του, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει θυματοποίηση και σε αυτά τα πλαίσια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε το παιδί σας να βρει λύσεις σε ένα πρόβλημα εκφοβισμού και αφήστε το να εκτιμήσει αν η λύση που βρήκε θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει το πρόβλημα.  Βοηθείστε τα παιδιά-θύματα να εξασκηθούν στη διεκδικητικότητα, στο να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, να κρατούν ψηλά το κεφάλι, να μιλούν για τον εαυτό τους, να κοιτάζουν τον άλλον στα μάτια.  Παιδιά-θύτες, από την άλλη, χρειάζονται βοήθεια στην εκμάθηση εναλλακτικών τρόπων να επιλύουν συγκρούσεις, να χειρίζονται το θυμό τους, να αντιστέκονται στην πίεση της ομάδας να είναι θύτης.

Παιδιά που θυματοποιούνται συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.  Ενθαρρύνετέ τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απολαμβάνουν, έτσι ώστε να αρχίζουν να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.  Για παιδιά-θύτες, δώστε ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους και τις αρχηγικές τους ικανότητες με θετικούς τρόπους (π.χ. να διδάσκουν τα αδέλφια τους ή μικρότερης ηλικίας παιδιά ένα νέο σπορ ή μια δεξιότητα)

Αν το παιδί σας αναφέρει ότι θυματοποιείται, να δειξτε προθυμία να ακούσετε αμέσως.  Μην το αναβάλλετε.  Να επιβραβεύσετε το παιδί σας για τη γενναότητα που έδειξε να μιλήσει και εξηγείστε του ότι έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ασφαλής.  Ζητείστε να μάθετε λεπτομέρειες για το περιστατικό και δείξτε ότι νοιάζεστε, δεν το θεωρείτε ασήμαντο.  Να είστε σταθεροί σε αυτό, ακόμη και όταν σας μιλήσει για μικροπράγματα, όπως «παρατσούκλια».

Εφόσον σας μιλήσει το παιδί, ελάτε σε επικοινωνία με τα σημαντικά πρόσωπα (π.χ. εκπαιδευτικοί) για να μάθετε αν γνωρίζουν το ζήτημα και τι βήματα σκέφτονται να κάνουν για να σταματήσει το φαινόμενο της θυματοποίησης. Κρατήστε το δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί σας ανοικτό, έτσι ώστε να έχει το θάρρος να μιλήσει σε εσάς ή όποιον άλλον υπεύθυνο ενήλικο (π.χ. εκπαιδευτικό) νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει.  Μην επιχειρήσετε να λύσετε μόνοι σας το πρόβλημα.  Ενημερώστε το σχολείο του παιδιού σας άμεσα.

 

 

Για το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Χίου

Γιάννα Κουμή, Ψυχολόγος

 

 


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ

Η πρωινή βροχή της Παρασκευής μας συνόδεψε μέχρι την Κλειδού. Οι άνθρωποι του περιβαλλοντικού κέντρου μας υποδέχτηκαν με μια ζεστή καλημέρα.

Η κ.Άννα μας παρουσίασε την καλλιέργεια του σχίνου. Φάγαμε το πρωινό μας και μετά φτιάξαμε όλοι μαζί ένα κέικ μαστίχας με τη βοήθεια της κ. Λένας. Το βάλαμε στο φούρνο και μετά η κ. Μαίρη μας βοήθησε να «ετοιμάσουμε» ένα σχίνο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία: το ξυστρί, τη φροκαλιά, το ασπρόχωμα, το κεντητήρι.

Γελάσαμε με την ψυχή μας με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης μαστιχοπαραγωγός» από τον κ. Σταύρο. Μετά δοκιμάσαμε το γλυκό μας - ΥΠΕΡΟΧΟ!!! – και επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για να γυρίσουμε στο σχολείο μας. Ο ήλιος είχε βγει κι εμείς τραγουδούσαμε....

 

Οι μαθητές του Β΄2


Επίσκεψη στο κάστρο της Χίου

 

Η τάξη μου κι εγώ επισκεφτήκαμε το Κάστρο της Χίου. Εκεί συναντήσαμε μια πολύ καλή κυρία που την έλεγαν κυρία Μαρκέλλα. Θα μας μιλούσε για το κάστρο και την ιστορία του.

  Όταν φτάσαμε καθίσαμε λίγο έξω από τα τείχη του κάστρου όπου εκεί η κυρία Μαρκέλλα μας είπε μια ιστορία για μια πριγκίπισσα που την έλεγαν Μερόπη.  Η Μερόπη μια μέρα γνώρισε έναν κυνηγό που τον έλεγαν Ορίωνα. Η Μερόπη τον ερωτεύτηκε, όπως την ερωτεύτηκε κι εκείνος. Αυτό όμως δεν το δεχόταν ο πατέρας της Μερόπης. Ο Ορίωνας είχε τραγικό τέλος. Έγινε αστερισμός και γι’ αυτό η Μερόπη έγινε νεράιδα, όπου ζει στο κάστρο. Όμως μια μέρα όταν έπαιζε με τα ξωτικά και τα αερικά, ένα αερικό της πήρε και της έκρυψε το πέπλο της. Η κυρία Μαρκέλλα μας ζήτησε να βρούμε το πέπλο της νεράιδας Μερόπης κι έτσι ξεκινήσαμε την εξερεύνηση.

  Προχωρήσαμε στην κύρια είσοδο, την πόρτα Ματζόρε όπου εκεί ήταν η έναρξη. Συνεχίσαμε προς την σκοτεινή φυλακή όπου εκεί είχαν αιχμαλωτιστεί οι Χιώτες πρόκριτοι. Δίπλα από τη σκοτεινή φυλακή βρίσκεται το παλατάκι Ιουστινιάνη. Έπειτα φτάσαμε στην πλατεία του φρουρίου. Εκεί βρίσκεται το Οθωμανικό νεκροταφείο με τους εντυπωσιακούς τάφους Τούρκων αξιωματούχων. Λίγα μέτρα πιο πάνω κάναμε μια στάση στο Μπαϊρακλή τζαμί. Έπειτα φτάσαμε ως τον Άγιο Γεώργιο όπου στο προαύλιο βρίσκεται η σαρκοφάγος κρήνη. Αφού βρήκαμε πολλά στοιχεία τα οποία βρίσκονταν κρυμμένα μέσα σε σακουλάκια, ξεκινήσαμε για την επιστροφή στην πλατεία του κάστρου. Προηγουμένως περάσαμε από τα χαμάμ τα τούρκικα και από το βορειανατολικό τείχος. Όταν φτάσαμε στην πλατεία ψάξαμε και βρήκαμε το πέπλο το οποίο το φύλαγε το αερικό.

  Ύστερα κάναμε ένα κύκλο και η κυρία Μαρκέλλα μας είπε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο το κάστρο για να το μετατρέψουμε σε ένα ειρηνικό μέρος. Με το τρία φωνάξαμε δυνατά το μήνυμα, το οποίο δεν ήταν άλλο από το «Παντού Ειρήνη».

 

                                                                                                        Οι μαθητές του Δ΄1


Επίσκεψη στο μουσείο Καλλιμασιάς

 

Πριν από λίγες μέρες πήγαμε στο λαογραφικό μουσείο της Καλλιμασιάς. Εκεί υπήρχε και ένα σχολείο. Κατεβήκαμε στο μουσείο και είδαμε ένα βίντεο που έδειχνε πώς έπαιζαν τα παιδιά στα παλιά χρόνια. Μετά ανεβήκαμε στην αυλή για να παίξουμε και εμείς αυτά τα παιχνίδια που είδαμε στο βίντεο. Είδαμε τις μπίλιες και το τσέρκι που με ένα σίδερο το κυλούσαν στο δρόμο. Παίξαμε ένα παιχνίδι με κρίκους από χαρτόνι που προσπαθούσαμε να περάσουμε σε μπουκάλια γεμάτα ρύζι. Μετά η κυρία μας έδεσε τα πόδια με μια κορδέλα και προσπαθούσαμε να περάσουμε γρήγορα απέναντι. Όταν τελειώσαμε καθίσαμε να ξεκουραστούμε και να περιμένουμε το λεωφορείο. Περάσαμε όλοι πολύ όμορφα.

 

   Οι μαθητές της Α΄ τάξης

 


Η Α΄ Τάξη στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2012 η Α ΄ Τάξη επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς.

 

 Εκεί πήραμε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στου κύκλου τα γυρίσματα» που αναφέρεται στα παραδοσιακά παιχνίδια και παρουσιάζεται από την κ. Ευαγγελία Μελαχροινούδη.

 

Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικό με τα παραδοσιακά παιχνίδια. Γνωρίσαμε ή θυμηθήκαμε παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότερες γενιές.

 

Έπειτα παίξαμε ξεχασμένα ομαδικά παιχνίδια μέσα στο χώρο του μουσείου αλλά και στην αυλή του σχολείου. Τα παιδιά κάθε ομάδας έπρεπε να συνεργαστούν μεταξύ τους και να σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού.

 

Ψυχαγωγηθήκαμε με παιχνίδια φτιαγμένα από απλά υλικά καλλιεργώντας τη φαντασία μας.

 

Συμμετέχοντας σ’ αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χαρήκαμε και μάθαμε διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια.

 

 

Τα παιδιά της Α ΄ Τάξης

 


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ACTIONAID

—————


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Γ1

/album/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%841/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b11-jpg17/

—————

/album/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%841/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b12-jpg16/

—————

/album/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%841/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b13-jpg17/

—————

/album/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%841/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b14-jpg17/

—————

/album/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%841/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b15-jpg12/

—————

/album/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%841/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b16-jpg12/

—————

/album/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%841/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b17-jpg12/

—————

/album/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%841/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b18-jpg10/

—————

/album/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%841/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b19-jpg10/

—————

/album/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%841/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b110-jpg10/

—————

—————


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ CITRUS

 

 

 

 

 

  Μια Παρασκευή πρωί τα δύο τμήματα της Ε΄ τάξης του σχολείου μας έκανε μια επίσκεψη στο Μουσείο  «Citrus» (των εσπεριδοειδών). Στον Κάμπο ο καιρός ήταν ηλιόλουστος και πραγματικά θα περνούσαμε υπέροχα.

  Όταν φτάσαμε με το λεωφορείο είδαμε έναν ψηλό μαντρότοιχο, που προστάτευε τα δέντρα απ’ το κρύο το χειμώνα και έκρυβε την ομορφιά του αρχοντικού. Περάσαμε μια τεράστια πόρτα και μπήκαμε σ’ ένα μικρό κτίριο, όπου υπήρχε μία καφετέρια και ράφια, με γλυκά, μαρμελάδες, χυμούς φτιαγμένα από εσπεριδοειδή του Κάμπου της Χίου. Εκεί μας περίμενε η κυρία Ματίνα, η ξεναγός.

  Την ακολουθήσαμε σ’ ένα μονοπάτι και είδαμε το μαγκανοπήγαδο. Η κυρία που μας ενημέρωνε μας εξήγησε πώς λειτουργούσε. Το κινούσε μια αγελάδα, που ανέβαζε το νερό, το έριχναν στο αυλάκι και ποτιζόταν το περιβόλι.

  Στη συνέχεια μας έδειξε το ψηλό μπαλκόνι, όπου παλιά οι ιδιοκτήτες του αρχοντικού απολάμβαναν τον καφέ τους.

  Μετά μπήκαμε στο χώρο του μουσείου στο ισόγειο του αρχοντικού. Στο διάδρομο ήταν τοποθετημένα αρκετά γεωργικά εργαλεία, που χρησιμοποιούσαν παλιά οι εσπεριδοκαλλιεργητές. Είδαμε πολλά ζωγραφισμένα οικόσημα και τον πίνακα ζωγραφικής του Γάλλου ζωγράφου Ντελακρουά με θέμα τη σφαγή της Χίου στην Ελληνική Επανάσταση. Επίσης είχε πολλά αντικείμενα, όπως καρφίτσες για τα καπέλα, ένα καλαμάρι για γραφή και ένα παιδικό ποδήλατο.

  Στην επόμενη αίθουσα υπήρχαν χειρόγραφα κείμενα και στάμπες, όπου ήταν γραμμένα πάνω η ποιότητα και η ποσότητα των προϊόντων. Επίσης υπήρχαν και οι πρώτες ετικέτες των προϊόντων απ’ τα κτήματα του Κάμπου. Στη μέση της αίθουσας υπήρχε σε μακέτα φτιαγμένο ένα κτίριο που συσκεύαζα τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια και στο ισόγειο είχαν στάβλο με ζώα.

  Στην τελευταία αίθουσα είχε μια μακέτα που έδειχνε όλο το αρχοντικό «Citrus». Η κυρία Ματίνα μας μίλησε για τα αρχοντικά της Χίου και τους ιδιοκτήτες τους.

  Ήταν μια ξεχωριστή και όμορφη εμπειρία, που θα την κουβαλάμε πάντα στο μυαλό μας.

 

                                                                                                 Οι μαθητές της Ε΄ τάξης


ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ...

 

   Προχτές την Τρίτη πήγαμε στον κήπο. Αρχίσαμε από το σχολείο και σιγά-σιγά τα μάτια των παιδιών άρχισαν να διακρίνουν το ένα δέντρο μετά το άλλο.

  Όμως μόνο όταν φτάσαμε μαζί με τα μολύβια και τα τετράδιά μας άρχισε το όνειρο. Κάναμε ένα κύκλο και βάλαμε τα μολύβια και τα τετράδια πίσω – γιατί προσποιηθήκαμε ότι κοιμούνταν – και αρχίσαμε το παιχνίδι. Χωριστήκαμε σε ομάδες. Εγώ ήμουν με τον Αντρέα, τον Ρόμπερτ, τον Παναγιώτη, τη Μαρκέλλα και τον Οργίτο.

  Πρώτα μαζέψαμε διάφορους ήχους. Εμείς διαλέξαμε μηχανάκια και αυτοκίνητα. Οι άλλοι διάλεξαν κι αυτοί το ίδιο. Μια που το μόνο που ακούγαμε επειδή ήταν πρωί, ήταν αυτό. Δηλαδή σχεδόν όλοι. Ο Οργίτο για παράδειγμα έκανε τη δεκαοχτούρα.

Στο δεύτερο παιχνίδι έπρεπε να βρούμε 5 πράγματα. Δε δυσκολευτήκαμε πολύ γιατί ήταν πράγματα της φύσης. Δηλαδή μερικές πευκοβελόνες, ένα φύλλο, μια πέτρα, ένα ξύλο και μια κουκουνάρα. Όταν τα βρήκαμε ο κύριος μας είπε να τα βάλουμε σε μια σειρά. Εμείς τα φτιάξαμε από το πιο λεπτό στο πιο χοντρό. Μετά περιμέναμε και τις άλλες ομάδες.

  Όταν τελείωσαν κι άλλοι πήγαμε να δούμε και τους άλλους. Κάθε ομάδα πήρε κι ένα χειροκρότημα. Αλλά όχι κανονικό. Χτυπούσαμε τα πόδια για να μην ενοχλούμε μια που ήταν τόσο όμορφα.

  Στο τέλος πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Ποτέ δε θα ξεχάσω αυτή τη βόλτα.

 

                                                                                              Οι μαθητές της Β΄τάξης

 


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ΤΑΞΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

/album/%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b2%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b5%cf%83-%ce%b1%cf%80/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b11-jpg16/

—————

/album/%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b2%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b5%cf%83-%ce%b1%cf%80/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b12-jpg14/

—————

/album/%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b2%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b5%cf%83-%ce%b1%cf%80/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b13-jpg14/

—————

/album/%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b2%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b5%cf%83-%ce%b1%cf%80/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b14-jpg15/

—————

—————


ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Ε΄ΤΑΞΗΣ

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%20%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%89%ce%bd%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b11-jpg13/

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%20%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%89%ce%bd%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b12-jpg12/

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%20%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%89%ce%bd%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b13-jpg11/

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%20%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%89%ce%bd%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b14-jpg12/

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%20%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%89%ce%bd%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b15-jpg10/

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%20%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%89%ce%bd%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b16-jpg10/

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%20%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%89%ce%bd%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b17-jpg10/

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%20%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%89%ce%bd%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b18-jpg8/

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%20%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%89%ce%bd%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b19-jpg8/

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%20%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%cf%89%ce%bd%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b110-jpg8/

—————

—————


ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΒΑΤΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

/album/%ce%bc%ce%b9%ce%b1%20%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%b7%cf%83%20%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83%20%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b11-jpg12/

—————

/album/%ce%bc%ce%b9%ce%b1%20%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%b7%cf%83%20%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83%20%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b12-jpg11/

—————

/album/%ce%bc%ce%b9%ce%b1%20%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%b7%cf%83%20%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83%20%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b13-jpg10/

—————

/album/%ce%bc%ce%b9%ce%b1%20%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%b7%cf%83%20%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83%20%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b14-jpg11/

—————

/album/%ce%bc%ce%b9%ce%b1%20%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%b7%cf%83%20%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83%20%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b15-jpg9/

—————

/album/%ce%bc%ce%b9%ce%b1%20%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%b7%cf%83%20%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83%20%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b16-jpg9/

—————

/album/%ce%bc%ce%b9%ce%b1%20%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%b7%cf%83%20%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83%20%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b17-jpg9/

—————

/album/%ce%bc%ce%b9%ce%b1%20%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%b7%cf%83%20%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83%20%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b18-jpg7/

—————

/album/%ce%bc%ce%b9%ce%b1%20%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%b7%cf%83%20%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83%20%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b19-jpg7/

—————

/album/%ce%bc%ce%b9%ce%b1%20%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%b7%cf%83%20%cf%83%cf%84%ce%84%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7%cf%83%20%cf%831/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b110-jpg7/

—————

—————


ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%20%ce%ba%ce%b7%cf%80%ce%bf%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%201/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b11-jpg10/
1

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%20%ce%ba%ce%b7%cf%80%ce%bf%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%201/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b12-jpg9/
2

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%20%ce%ba%ce%b7%cf%80%ce%bf%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%201/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b13-jpg8/
3

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%20%ce%ba%ce%b7%cf%80%ce%bf%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%201/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b14-jpg9/
4

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%20%ce%ba%ce%b7%cf%80%ce%bf%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%201/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b15-jpg8/
5

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%20%ce%ba%ce%b7%cf%80%ce%bf%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%201/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b16-jpg8/
6

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%20%ce%ba%ce%b7%cf%80%ce%bf%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%201/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b17-jpg7/
7

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%20%ce%ba%ce%b7%cf%80%ce%bf%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%201/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b18-jpg5/
8

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%20%ce%ba%ce%b7%cf%80%ce%bf%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%201/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b19-jpg5/
9

—————

/album/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%20%cf%83%cf%84%ce%bf%20%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%20%ce%ba%ce%b7%cf%80%ce%bf%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%201/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b110-jpg5/
10

—————

—————


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

/album/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%af%3a%20%cf%84%ce%b1%20%ce%bd%ce%b5%ce%b1%20%cf%84%ce%bf%cf%85%20%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%85%20%ce%bc%ce%b1%cf%83/%ce%bb%ce%b1%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%bf2-jpg/

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου το πρωί η Δ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το γνωστό Λαογραφικό Μουσείο της Καλλιμασιάς, για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα «Της Άνοιξης Μηνύματα».

Αφού καθίσαμε στις θέσεις μας, στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σε σχέση με τα έθιμα της άνοιξης. Όπως ξέρουμε όλοι, ο πρώτος μήνας της άνοιξης είναι ο Μάρτης. Έτσι μιλήσαμε για το Μάρτη και συγκεκριμένα για το γνωστό βραχιολάκι «το Μάρτη», που το βάζουμε για να μη μας κάψει ο ήλιος του Μάρτη. Αφού περάσει ο μήνας και βγάλουμε το βραχιολάκι του Μάρτη το δένουμε σε μια κόκκινη τριανταφυλλιά για να έχουμε κόκκινα μάγουλα, δηλαδή να έχουμε υγεία.

Συζητήσαμε και για τα χελιδονίσματα. Τα παιδιά, το Μάρτη, με τον ερχομό της άνοιξης έλεγαν τα κάλαντα κρατώντας μία χελιδόνα κι ένα καλαθάκι και οι γειτόνισσες τους έβαζαν αβγά. Μάλιστα έλεγαν κι ένα τραγουδάκι:

 

Ήρθε, ήρθε η χελιδόνα

Ήρθε κι άλλη μελιδόνα

Κάθισε και λάλησε

Και γλυκά κελάηδησε»

 

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τον Απρίλη. Συζητήσαμε για διάφορα έθιμα και κυρίως για το Πάσχα, για τη Μεγάλη Βδομάδα, των Βαΐων και του Λαζάρου.

Το Σάββατο του Λαζάρου τα κορίτσια κρατώντας το «Λάζαρο» πήγαιναν στις γύρω γειτονιές και έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου. Αν ήθελαν τα αγόρια πήγαιναν μαζί με τα κορίτσια κρατώντας ένα σταυρό φτιαγμένο από δεντρολίβανο. Τα παιδιά κρατούσαν ένα καλάθι και οι νοικοκυρές τους έδιναν αβγά για να τα βάψουν τη Μεγάλη Πέμπτη.

Ήταν μια επίσκεψη από την οποία μάθαμε πολλά ωραία και καινούργια πράγματα σχετικά με τα έθιμα της Άνοιξης.

 

                                                                                                Οι μαθητές της Δ΄ τάξης


ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Β1

/album/%ce%bf%ce%b9%20%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%b9%20%ce%bc%ce%b1%cf%83%20%cf%84%ce%b1%20%ce%b6%cf%89%ce%b1%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%bf%cf%85%20%ce%b21/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b11-jpg5/

—————

/album/%ce%bf%ce%b9%20%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%b9%20%ce%bc%ce%b1%cf%83%20%cf%84%ce%b1%20%ce%b6%cf%89%ce%b1%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%bf%cf%85%20%ce%b21/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b12-jpg4/

—————

/album/%ce%bf%ce%b9%20%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%b9%20%ce%bc%ce%b1%cf%83%20%cf%84%ce%b1%20%ce%b6%cf%89%ce%b1%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%bf%cf%85%20%ce%b21/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b13-jpg3/

—————

/album/%ce%bf%ce%b9%20%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%b9%20%ce%bc%ce%b1%cf%83%20%cf%84%ce%b1%20%ce%b6%cf%89%ce%b1%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%bf%cf%85%20%ce%b21/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b14-jpg3/

—————

/album/%ce%bf%ce%b9%20%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%b9%20%ce%bc%ce%b1%cf%83%20%cf%84%ce%b1%20%ce%b6%cf%89%ce%b1%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%bf%cf%85%20%ce%b21/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b15-jpg2/

—————

/album/%ce%bf%ce%b9%20%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%b9%20%ce%bc%ce%b1%cf%83%20%cf%84%ce%b1%20%ce%b6%cf%89%ce%b1%20%ce%b1%cf%80%ce%bf%20%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%83%20%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83%20%cf%84%ce%bf%cf%85%20%ce%b21/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b16-jpg2/

—————

—————


ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΥΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ "ΤΟΥΛΙΠΑ"

/album/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%af%3a%20%cf%84%ce%b1%20%ce%bd%ce%b5%ce%b1%20%cf%84%ce%bf%cf%85%20%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%85%20%ce%bc%ce%b1%cf%83/ergo2-jpg/

Σήμερα η τάξη μας επισκέφτηκε το εργοστάσιο χυμών «Κάμπος». Στο εργοστάσιο πήγαμε με λεωφορείο.

Ένας κύριος μας περίμενε έξω από αυτό. Μόλος κατεβήκαμε από το λεωφορείο ο κύριος αυτός μας πήγε σε μια αίθουσα. Το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν κάτι μεγάλα καζάνια που είχαν μέσα πορτοκάλια. Εκεί πλένονταν τα πορτοκάλια με νερό. Ύστερα τα καθαρά πορτοκάλια πήγαιναν σε ένα άλλο μηχάνημα που τα έστυβε για να βγει ο χυμός.

Τώρα πια ο έτοιμος χυμός έμπαινε σε κουτιά. Μετά αυτά τα κουτιά τα πήγαιναν σε μία άλλη αίθουσα που ήταν αποθήκη. Από εκεί τα φορτηγά παίρνουν τα κουτάκια με το χυμό και τα πηγαίνουν στα περίπτερα και στα super markets.

Μου άρεσε πολύ αυτή η εκδρομή, γιατί έμαθα πολλά καινούρια πράγματα.

 

Δημήτρης Χατζηαναγνώστου Γ1

 

Σήμερα πήγαμε εκδρομή στο εργοστάσιο χυμών «Κάμπος». Είδαμε δύο μεγάλα μηχανήματα που είχαν μέσα χυμό. Στη συνέχεια, είδαμε τα πορτοκάλια που τα έβαζαν σε μια κυλιόμενη σκάλα και τα έλιωναν σε ένα σιδερένιο δοχείο. Έπειτα, έβαζαν το χυμό σε χάρτινα κουτάκια που απ’ έξω έγραφαν «Κάμπος Χίου».

Αργότερα μας οδήγησαν σε μια αίθουσα και έδειξαν εικόνες από τον Κάμπο Χίου. Τέλος, μας κέρασαν χυμούς «Κάμπος».

Μετά το εργοστάσιο χυμών επισκεφτήκαμε τη βιοτεχνία χαρτιού «Τουλίπα». Μας έδειξαν ένα χαρτί που γύριζε στη μηχανή και έβγαζε διάφορα σχέδια. Το μεγάλο χαρτί το έβαλαν σε ένα μηχάνημα το οποίο το έκοψε σε μικρότερα χαρτιά. Τα έβαζαν σε σακούλες και τα πήγαιναν σε διάφορα super markets. Και από εδώ πήραμε δωράκι ένα πακέτο χαρτοπετσέτες.

Ήταν μια όμορφη εμπειρία που θα τη θυμάμαι!!!

 

Μαρία Κουτσουράδη Γ1


Δημοτική Πινακοθήκη Χίου

/album/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%af%3a%20%cf%84%ce%b1%20%ce%bd%ce%b5%ce%b1%20%cf%84%ce%bf%cf%85%20%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%85%20%ce%bc%ce%b1%cf%83/pinakouhkh-2-jpg/

   Στις 3 Μαρτίου επισκεφθήκαμε με την δασκάλα μας, Χαρά Κυριάκου την Δημοτική Πινακοθήκη Χίου.Η Πινακοθήκη είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να βρούμε συλλογές πινάκων από διάφορους,σπουδαίους καλλιτέχνες.Η υπεύθυνη μας ξενάγησε στους τέσσερις διαφορετικούς  χώρους,που ο κάθε ένας είχε ταξυνομηθεί ανάλογα τους καλλιτέχνες.

 

  Στην πρώτη αίθουσα συναντήσαμε την έκθεση του Νίκου Γιαλούρη.Αρχικά είδαμε πίνακες που απεικόνιζαν διάφορα  είδη καραβιών.Μάθαμε οτι υπήρχαν αρκετοί τρόποι για να σχεδιάσει το κάθε ένα π.χ σκιτσάροντας με σέπια (μελάνι σουπιάς).Μετά μας έδειξαν πίνακες του ίδιου ζωγράφου που παρουσίαζαν νεκρή φύση δηλαδή πράγματα χωρις ζωή όπως καρέκλες,κιθάρες,βάζα κ.λ.π.Επίσης είδαμε σκηνές από πολέμους,θανάτους και τραυματισμένους ανθρώπους.Τέλος μάθαμε οτι του άρεσε να ζωγραφίζει κορμους από δέντρα και ανθρώπους χωρίς πρόσωπα.Αλλά το πιο σημαντικό εργο του για εμένα ήταν μια ζωγραφιά οπου απικονίζοταν το σώμα ενός Αγίου, έχοντας στα χέρια ένα κράνος.Δεξιά του ήταν μια κανονική πόλη ενώ αριστερά του μια πόλη με μια εκκλησια που ετοιμαζόταν για την κηδεία κάποιου. Ο καλλιτένης ήθελε να δώσει στους οδηγούς να καταλάβουν οτι πρέπει να προσέχουμε στον δρόμο αλλιώς μπορεί να συμβούν δυστυχήματα.

   Στην δεύτερη αίθουσα συναντήσαμε πορτρέτα ξένων καλλιτεχνών.Εκεί απεικονίζονταν άνθρωποι.Η κοπέλα μας εξήγησε οτι τα πρόσωπα στις εικόνες ήταν πλούσιοι της εποχής που πόζαραν στους ζωγράφους για να τους ζωγραφίσουν.Επίσης στην ίδια αίθουσα υπήρχαν πίνακες που έδειχναν τοπία και τη ζωή σε αυτά.

   Στον επόμενο χώρο είδαμε πίνακες με διάφορα θέματα όπως Σουλιώτισσες να πέφτουν  από τον γκρεμό, διάφορα τοπία και νεκρή φύση ενώ στη μέση υπηρχε ένα πορτρέτο που παρουσίαζε έναν ζωγράφο που κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέφτη, τον αντέγραφε στον καμβά.

   Τέλος στην τέταρτη αιθουσα συναντήσαμε σύγχρονες  εικόνες από νέους ζωγράφους είτε αφηρημένης τέχνης είτε όχι.Είδαμε ανθρώπους, φρουτα διάφορα έπιπλα,τοπία ενώ κάτι που μας ενθουσίασε ήταν ένας πίνακας που απεικόνιζε άμμο αλλά χωρίς μπογία,με το είδιο το υλικό.

    Όλοι ενθουσιαστήκαμε, χαρήκαμε και μάθαμε καινούργια πράγματα και ελπίζω να έχουμε και άλλη τέτοια ευκαιρία να επισκεφτούμε ξανά την Δημοτική Πινακοθήκη Χίου

    Αθηνά Νομικού ΣΤ΄1


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

/album/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%af%3a%20%cf%84%ce%b1%20%ce%bd%ce%b5%ce%b1%20%cf%84%ce%bf%cf%85%20%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%85%20%ce%bc%ce%b1%cf%83/pinakouhkh-1-jpg/

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου η τάξη μας μαζί με τη δασκάλα μας επισκέφτηκε τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Μόλις φτάσαμε μας περίμεναν δύο κυρίες οι οποίες μας μίλησαν για την Πινακοθήκη και για το Νίκο Γιαλούρη, ένα μεγάλο καλλιτέχνη που τα έργα του κυριαρχούν στην Πινακοθήκη.

Μόλις περπατήσαμε λίγο αντικρίσαμε πίνακες του Νίκου Γιαλούρη διαφόρων ειδών που αφορούσαν τη θάλασσα, τη νεκρή φύση αλλά και διάφορα τοπία της Χίου και της υπόλοιπης Ελλάδας που είχαν δημιουργηθεί με ένα διαφορετικό τρόπο όπως το καλάμι. Ύστερα γνωρίσαμε και πίνακες άλλων σημαντικών καλλιτεχνών όπως προσωπογραφίες. Στο τέλος οι κυρίες μάς μοίρασαν καρτ-ποστάλ που αφορούσαν τους πίνακες που υπήρχαν στην Πινακοθήκη.

Όλοι φύγαμε με πολλές γνώσεις και τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Σάρα Χαλλήλι

ΣΤ2

 


ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΣΕ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ

/album/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83%20%cf%83%ce%b5%20%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%83/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b11-jpg1/

—————

/album/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83%20%cf%83%ce%b5%20%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%83/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b12-jpg1/

—————

/album/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83%20%cf%83%ce%b5%20%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%83/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b13-jpg/

—————

/album/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83%20%cf%83%ce%b5%20%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%83/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b14-jpg/

—————

/album/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83%20%cf%83%ce%b5%20%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%83/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b15-jpg3/

—————

/album/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83%20%cf%83%ce%b5%20%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%83/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b16-jpg3/

—————

/album/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83%20%cf%83%ce%b5%20%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%83/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b17-jpg2/

—————

/album/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83%20%cf%83%ce%b5%20%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%83/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b18-jpg/

—————

/album/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83%20%cf%83%ce%b5%20%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%83/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b19-jpg/

—————

/album/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83%20%cf%83%ce%b5%20%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%83/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b110-jpg1/

—————

—————


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

 

 

 

Στις 31 Ιανουαρίου η τάξη μας (Ε΄ δημοτικού) επισκέφτηκε το Λαογραφικό μουσείο Καλλιμασιάς. Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αν τα ρούχα μιλούσαν…»

Η υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Ευαγγελία Μελαχροινούδη, μας καλωσόρισε και μας οδήγησε σε μία από τις αίθουσες.

Εκεί μας μίλησε για τη σημασία που έχει η ενδυμασία στη ζωή των ανθρώπων. Ξεκινήσαμε από τον πρωτόγονο άνθρωπο και φτάσαμε στο σύγχρονο. Μάθαμε για την ιστορία του τζιν μια κι αυτό έχει καταλάβει την πρώτη θέση στην ενδυμασία της νεολαίας.

Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες σχετικές με αυτές που ακούσαμε. Έπειτα ακολούθησε η ξενάγηση στην αίθουσα με την παλιά ραπτομηχανή και τα σίδερα που χρησιμοποιούσαν για να περιποιηθούν τα ρούχα τους οι παλιοί. Είδαμε τον αργαλειό στον οποίο ύφαιναν το ύφασμα για τα ρούχα τους και άλλα αντικείμενα, όπως η ρόκα, η ανέμη κτλ. Τέλος μας έδειξε φορεσιές από διάφορα χωριά της Χίου.

Η επίσκεψη ήταν αξιόλογη γιατί είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε πόσο σημαντικά είναι τα ρούχα για τον άνθρωπο. Από αυτά παίρνουμε πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που έζησαν σε διάφορες εποχές, τους πολιτισμούς τους, τις κλιματικές συνθήκες, τα επαγγέλματά τους, ακόμα και τη μόδα.

Αν τα ρούχα μιλούσαν σίγουρα θα συμφωνούσαν μαζί μας.

 

(Κων/νος Κλεισσάς, Νικόλαος Νικολάου)


ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ

  • Δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι δε χωράνε.
  • Φύλαγε τα ρούχα σου, να ’χεις τα μισά.
  • Τον έχω της γούνας μου μανίκι.
  • Τα ρούχα κάνουν τον άρχοντα, τ’ άρματα το λεβέντη.
  • Παπούτσι απ’ τον τόπο σου κι ας ειν’ και μπαλωμένο.
  • Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
  • Του ’δωσε τα παπούτσια στο χέρι.
  • Βάζω τη σκούφια μου στραβά.
  • Μ’ έβγαλες έξω απ’ τα ρούχα μου.
  • Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.
  • Άβρακος έβαλε βρακί σε κάθε πόρτα το ’δειχνε.
  • Αν δε φορέσεις παλιά, καινούρια δεν έχεις.
  • Από σιγανό ποτάμι, μακριά τα ρούχα σου.
  • Αν έχεις τα καλά παιδιά, τα ρούχα τι τα θέλεις;

 

(Σ.Γλύκα, Κ.Καλαμάκη, Ε.Κανετίδου, Μ.Λυκουρίνας,

Τ. Μανώλη, Γ.Νικήτας, Ε.Σβορώνου)